West ziet Jente:

'De juf weet precies welke boeken ik leuk vind'

 

Al sinds groep 1 zit Jente op dezelfde school: Daltonschool De Schutse in Maasland, één van de scholen van West Openbaar Onderwijs. Vanaf het eerste moment voelde ze zich daar helemaal thuis. Inmiddels zit ze in groep 7, heeft ze goede vriendinnen in de klas en kan ze altijd rekenen op juf Marina. “De juf heeft voor alles een oplossing.”

Jente heeft het heel goed naar haar zin op school. Ze zit in groep 7/8, met 25 andere leerlingen. “In de klas is het altijd gezellig”, vindt Jente. “We hoeven niet alleen maar hard te werken, we lachen ook veel. Ik heb juf Marina en daar ben ik blij mee. Ze is aardig, geduldig en grappig. Ik leer veel van haar, want ze kan goed instructie geven. Als je iets niet snapt, legt ze het rustig nog een keer uit. Het fijne van de juf is dat ik goed met haar kan overleggen. Ze heeft voor alles een oplossing. Aan het begin van groep 7 wilde ik bijvoorbeeld zelf naar school fietsen, maar ik wist niet goed hoe ik dat met papa en mama moest bespreken. Juf Marina luisterde naar mij en zij is toen met mama gaan praten. Nu fiets ik bijna elke dag zelf.”

 

Tips van de juf

Jente is dol op lezen. Ze is lid van de bibliotheek en heeft thuis een boekenkast vol boeken. Op school leest ze ook elke dag: na allebei de pauzes een half uur. “Dat vind ik heel fijn”, vertelt ze. “Ik houd het meest van spannende boeken. Soms weet ik even niet welk boek ik zal gaan lezen. Dan heeft de juf gelukkig altijd goede ideeën. Ze kijkt dan naar mijn leesniveau en naar wat voor soort verhalen ik graag lees. Dan heb ik zo weer een mooi boek om in te beginnen.” Mede dankzij het vele lezen is Jente erg goed in spelling. “Dat vind ik het leukste vak”, zegt ze enthousiast. “Rekenen doe ik minder graag, ik vind het ook moeilijker dan taal.” 

 

Kunst en cultuur

Als het op vrijdagmiddag tijd is voor kunst&cultuur of theater, dan is dat Jente’s favoriete moment van de week: creatieve knutselwerken maken, zingen of toneelstukjes opvoeren. “Samen met de juf bekijken we welke toneelstukjes we graag willen doen”, zegt Jente. “We mogen dan voor de hele school optreden en ook de ouders mogen erbij zijn.”

 

Avontuurlijk

Aan vriendinnen heeft Jente geen gebrek. Ze is onderdeel van een groepje van zeven meiden, die allemaal bij haar in de klas zitten. “Al vanaf groep 1, dus we kennen elkaar goed”, zegt ze. “Na de schoolvakanties heb ik altijd veel zin om hen weer te zien. Ik denk dat mijn vriendinnen me gezellig en grappig vinden. En avontuurlijk, want ik doe veel dingen gewoon. Bijna in de sloot vallen bijvoorbeeld, omdat niemand anders de bal eruit durft te halen. Rennen, vliegen, buitenspelen: dat vind ik het leukste om te doen met mijn vriendinnen.”

 

Juf worden

Jente wil al vanaf groep 1 juf worden. “Ik wil graag aardig zijn voor anderen en andere kinderen helpen. Als ik denk dat ik iets niet goed kan, zegt de juf altijd dat ik het wél kan. En dat is dan ook zo. Zelf wil ik ook graag juf worden, al sinds groep 1. Dan kan ik zelf kinderen lesgeven. Na de basisschool ga ik waarschijnlijk naar havo/vwo. Heel leuk, maar ik zal de juffen en meesters van De Schutse wel missen. Net als de kunst&cultuurlessen.”