West ziet Olga:

'Zelfs de directeur kent de kinderen bij naam'

 

Twee jaar geleden verhuisde Olga met haar gezin naar ’s-Gravenzande. Dat betekende dat ze voor haar jongste dochter, Madée (8), op zoek ging naar een nieuwe basisschool. Olga kreeg een rondleiding op OBS De Driekleur Dalton in ’s-Gravenzande en was meteen verkocht. “Madée is heel gelukkig op deze school.”

Olga is fotograaf en komt voor haar werk regelmatig op basisscholen in het Westland. Ze had daardoor al vergelijkingsmateriaal toen ze de zoektocht naar een nieuwe basisschool voor Madée begon. “Ik hoorde positieve verhalen over OBS De Driekleur, onderdeel van West Openbaar Onderwijs”, vertelt ze. “Het is een kleinschalige school, waar kinderen zich snel op hun gemak voelen. We zijn gaan kijken en tijdens de rondleiding waren we meteen verkocht.”

 

Goed gevoel

Olga vond het belangrijk dat Madée naar een openbare basisschool zou gaan. “Ik wil graag dat ze omgaat met allerlei verschillende kinderen, met verschillende geloofsovertuigingen”, zegt ze. “Wat voor mij de doorslag gaf om voor De Driekleur te kiezen, was vooral het goede gevoel dat ik meteen had. Leerlingen werden spontaan bij onze rondleiding betrokken en ik zag hoe trots ze over hun klas en schoolwerk vertelden. Het was duidelijk dat ze met veel plezier naar school gingen. Er heerste bovendien een heerlijke rust in de klassen en dat is nog steeds zo. Kinderen hebben echt respect voor elkaar en voor de leerkrachten.”

 

Persoonlijk

Madée begon in groep 2 en zit inmiddels in groep 4. Ze voelde zich vanaf het begin thuis op De Driekleur Dalton. “Dat terwijl ze best verlegen is”, zegt Olga. “Dat was voor mij het bewijs dat we de juiste school gekozen hadden. Madée is dol op haar twee bevlogen juffen en ik vind dat ze echt gezien wordt. Dat begint ’s ochtends al bij binnenkomst. Er staat altijd iemand van de directie bij de deur om de kinderen hartelijk te begroeten en ze kennen de kinderen bij hun voornaam. Dat geeft meteen het gevoel dat ze niet zomaar één van de velen zijn. Er is veel aandacht voor de persoon achter de leerling.”

 

Leren samenwerken

Olga is erg tevreden over het onderwijs dat Madée krijgt. OBS De Driekleur Dalton is een daltonschool, wat betekent dat de leerlingen zelfstandig en binnen een bepaalde tijd taken afronden. Dat doen ze vaak in samenwerking met een maatje in de klas. “Zo leren ze goed samenwerken met anderen”, zegt Olga. “Kinderen leren bovendien om te reflecteren op zichzelf. Wat ik ook fijn vind, is dat leerlingen mogen leren op hun eigen niveau. En als er aandachtspunten zijn, dan zien de leerkrachten dat meteen. De juf van Madée merkte bijvoorbeeld dat haar uitspraak wat minder werd. We kregen het advies om naar een logopedist te gaan en na een paar keer therapie was het opgelost.”

 

Talenten ontwikkelen

Op OBS De Driekleur is er veel aandacht voor kunst, creativiteit en cultuur. Er komen regelmatig gastdocenten van Westland Cultuurweb lessen theater of beeldende kunst geven en op school vinden workshops plaats. “Kinderen worden gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen”, zegt Olga. “Madée heeft sinds kort gitaarles en de juf zei meteen: neem je gitaar mee, dan kun je een stukje spelen in de klas. Er zijn ook regelmatig uitstapjes naar bijvoorbeeld musea. Laatst ging de klas van Madée naar een boerderij en ben ik als begeleider meegegaan. Het viel niet mee om ertussen te komen, want er wilden zoveel ouders mee dat er geloot moest worden. Dat zegt veel over de betrokkenheid van ouders.”

 

Goede communicatie

Olga is blij met de sterke communicatie van de school. Ze wordt goed op de hoogte gehouden en betrokken bij activiteiten van Madée en haar klas. “Ik heb het gevoel dat ik als ouder ook echt gezien word”, zegt ze. “De school vraagt me bijvoorbeeld af en toe om foto’s te maken voor PR-doeleinden. Zo kan ik met mijn talenten een bijdrage leveren. Dat doe ik graag, want ik zie hoe gelukkig Madée is op De Driekleur. Ik ben echt blij met de school en West als organisatie achter deze school.”